Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ



''Η νομοθεσία που ψηφίστηκε θα εφαρμοστεί ''. Αυτά ήταν τα λόγια του υπουργού παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου σε ερώτηση σχετικά με τις διαγραφές των ''αιώνιων'' φοιτητών. Η σχετική νομοθεσία είναι αυτή που ουσιαστικά δείχνει την έξοδο από την εκπαιδευτική διαδικασία σε 180.000 φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Με βάση την παραπάνω δήλωση αλλά και συνολικότερα το μέτρο που αφορά την διαγραφή των ''αιώνιων'' φοιτητών προκύπτουν κάποια ερωτήματα όπως ποιος ο λόγος της διαγραφής φοιτητών;  Ποιοι είναι οι ''λιμνάζοντες-αιώνιοι'' φοιτητές και ποια θα είναι η απάντηση των φοιτητών.

Καταρχάς πρέπει να επισημάνουμε πως το μετρό της διαγραφής των ''αιωνίων'' φοιτητών δεν προέκυψε σαν κεραυνός εν αίθρια. Αν ανατρέξει κάνεις στο παρελθόν θα δει ότι σε όλες τις απόπειρες εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων υπήρχε το μετρό της διαγραφής.

Πού αποσκοπούν οι διαγραφές;
Η απάντηση του υπουργού στο παραπάνω ερώτημα είναι ότι όλα γίνονται για να μειώσουμε τις δαπάνες. ΨΕΜΑ. Οι φοιτητές αυτοί δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα καθώς δεν έχουν ούτε πάσο ούτε δικαίωμα σε σίτιση και στέγαση. Επίσης χρησιμοποιώντας την έκφραση ''μείωση δαπανών'' προσπαθούν να προσδώσουν ένα θετικό πολιτικό πρόσημο σε μια σειρά περικοπών, σε πολλές περιπτώσεις δολοφονικού χαρακτήρα (βλ. Ασφάλιστικό, Υγεία κοκ.). Οι πραγματικοί λόγοι λοιπόν είναι:

ΠΡΩΤΟΝ Στην μετα-μνημονιακή Ελλάδα, Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη και αποικία χρέους, δεν χρειάζεται να σπουδάζει μεγάλο μέρος της νεολαίας. Στην Ελλάδα του 60% ανεργίας στους νέους και της σύγχρονης δουλείας των voucher, είναι απαραίτητο ο νέος εργαζόμενος να είναι ευέλικτος χωρίς πτυχίο και συνάμα χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Αποτελεί συνέχεια του στρατηγικού στόχου της κυβέρνησης που είναι  η απόρριψη της νεολαίας από την εκπαίδευση, το τέλος των μαζικών σπουδών και η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην εκπαίδευση στη ''νέα'' Ελλάδα. Το έργο αυτό αρχίζει  με την εισαγωγή νέων ταξικών φραγμών, όπως το νέο λύκειο με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων.(40% μετεξεταστέοι σε αρκετές περιπτώσεις) Συνεχίζει με νέες διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών και τελειώνει με την συνεχή υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, την εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, τις διαγραφές φοιτητών. Μιλάμε πλέον ξεκάθαρα για ένα συντεταγμένο σχέδιο απομαζικοποίησης   των σπουδών στη χωρά.

ΤΡΙΤΟΝ Εντατικοποίηση, πειθαρχεία και φόβος. Αυτές είναι οι λέξεις που θα χαρακτηρίζουν το μελλοντικό φοιτητή-νεολαίο. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο νεολαίου που κυρίαρχο θα είναι το στοιχείο του φόβου. Ο σημερινός φοιτητής που ζει υπό τον φόβο της διαγραφής είναι ο αυριανός εργαζόμενος που θα ζει με τον φόβο της απόλυσης. Τέρμα η καθυστέρηση για τους φοιτητές όπου η φοιτητική ζωή δεν ήταν μόνο διάβασμα  αλλά ήταν  μια φοιτητική ζωή δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης, αντίστασης και άρνησης σε οτιδήποτε προσπαθούσε να μας πάει χρόνια πίσω.

Ποιοι είναι τελικά οι αιώνιοι φοιτητές:
Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση αφορά τους τεμπέληδες, τη γενιά του καναπέ και του φραπέ, ή στην καλύτερη πρόκειται για κάποια παιδιά που «κάτι δεν κάνουν σωστά», μιας μειοψηφίας κοκ. Αλήθεια πόσο μειοψηφικό είναι το νούμερο των 180.000 φοιτητών που θα διαγραφούν; Αλήθεια πόσο τεμπέλικη είναι η νεολαία της χώρας μας που στην πλειοψηφία της αναγκάζεται να δουλέψει μετά από το θαύμα των Παπανδρέου-Σαμαρά του ενός εργαζόμενου ανά οικογένεια;

Και επειδή τα νούμερα μπορεί να μην λένε πάντα όλη την αλήθεια αλλά το μέγεθός τους υποδεικνύει πράγματα. Πόσο μειοψηφικές είναι οι εκατοντάδες χιλιάδων 5μηνες θέσεις εργασίας-κατάρτισης με 500 ευρώ; Πόσο μειοψηφικός είναι ο όρος NEET(Not in Education Entertainment and Training) που εμφανίστηκε στην περίοδο της κρίσης; Πόσο μεγάλη εξαίρεση αποτελεί το φαινόμενο της αυξανόμενης «μαθητικής διαρροής» που παρατηρούμε στα σχολεία όλης της χώρας; Πόσο μειοψηφία ή τεμπέληδες είναι οι 140.000 νέοι επιστήμονες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό τα τελευταία 3 χρόνια; Πόσο μειοψηφικό είναι το ποσοστό της ανεργίας που ξεπερνά το 60% στη νεολαία;

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αναφέρεται σε όλη τη νέα γενιά. Έχει χτιστεί μια νεολαία στην σύγχρονη Ελλάδα, της οποίας της στερείται το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Η νεολαία της μετα-μνημονιακής Ελλάδας είναι η νεολαία της απόρριψης – περιθωριοποίησης, της ευελιξίας και της «απασχολησιμότητας». Έχει οικοδομηθεί ένας μεγάλος στρατός άνεργων νέων ανθρώπων, που θα αποτελέσουν τα καύσιμη ύλη για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Τι να κάνουμε;
Ο αγώνας και η αντίσταση στις διαγραφές των φοιτητών είναι ο αγώνας για να μη διαγραφεί συνολικά η νέα γενιά από τον κοινωνικό χάρτη της χώρας. 

Χρειαζόμαστε σήμερα ένα φοιτητικό κίνημα αντίστοιχο των περιστάσεων, ικανό να καταργήσει ένα ψηφισμένο, από το ελληνικό κοινοβούλιο, νόμο, να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση, να διεκδικήσει το δικαίωμα της νεολαίας στη γνώση και τη μόρφωση.

Δεν πετάμε στα σύννεφα, δεν πιστεύουμε ότι ο αγώνας είναι εύκολος, δεν παραδεχόμαστε όμως την παντοδυναμία της κυβέρνησης. Σήμερα, πρέπει να ανοίξει ένας πλατύς και αποτελεσματικός διάλογος για έναν πραγματικό και σοβαρό απολογισμό του φοιτητικού κινήματος στο περιβάλλον της κρίσης. Δεν γίνεται σε έκτακτες καταστάσεις να επιμένουμε στην πεπατημένη. Η αγωνιστική ανασυγκρότηση των Φοιτητικών Συλλόγων και των Γενικών Συνελεύσεων είναι πρωτίστως πολιτικό μέγεθος και δεν αφορά ένα οργανωτικό σουλούπωμα. 
Ο αγώνας των φοιτητών είναι αγώνας όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από τους καθηγητές μέχρι τους διοικητικούς, πρέπει να συγκροτηθεί ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, να χαράξει κόκκινες γραμμές για τα αυτονόητα. Είναι αγώνας όλης της κοινωνίας ενάντια στην κυβέρνηση που διαλύει καθημερινά τη χώρα, ενάντια στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα που θα είναι το μέλλον όλου του λαού μας.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλης της νεολαίας. Από τους μαθητές που αναγκάζονται είτε να εγκαταλείψουν ή να οδηγηθούν σε μια σχολή κατάρτισης και «μαθητείας» μέχρι τους νέους ημι-εργαζόμενους 30ρηδες στα voycher να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός μαχητικού κινήματος νεολαίας για το δικαίωμά μας στην μόρφωση, την εργασία και την αξιοπρεπή ζωή με μέλλον στη χώρα μας. Να αγωνιστούμε για την μαζική εισβολή της νεολαίας στο προσκήνιο, ικανή να καθορίσει την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Ο αγώνας μας είναι ένας αγώνας μαραθώνιος και παρατεταμένος, δεν αφορά απλά τις «θερμές νύχτες», ή τις μέρες που έρχονται. Αφορά την αξιοπρέπεια του καθένα ξεχωριστά και όλων των νέων συνολικά. Αφορά την προσπάθεια για μια πραγματικά διαφορετική πορεία της χώρας χωρίς μνημόνια και χρέη, για την πραγματική ανακούφιση του κόσμου της δουλειάς, για να μπορούμε να βρούμε δουλειά στον τόπο μας.

Καμία παράταση - εξαίρεση στις διαγραφές. Οποιαδήποτε παράταση είτε εξαίρεση στις διαγραφές, σημαίνει νομιμοποίηση και εφαρμογή των διαγραφών για τους σημερινούς και αυριανούς ''λιμνάζοντες-αιώνιους φοιτητές''. Κατάργηση του νόμου. Όχι στους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

Να σταματήσει ο ρατσισμός απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θέλουν να μας διαγράψουν από τις σχολές, να μας διώξουνε από τα σχολεία, να μας αποκλείσουν από την εργασία, να μας διώξουν από την χώρα, μας αποκαλούν τεμπέληδες και φραπεδοφόρους. Κανένας αλληλοσπαραγμός και κανιβαλισμός στην νεολαία, κανένας διχασμός του λαού για τα παιδιά του.

Να μην διαγραφεί η νέα γενιά από τον χάρτη. Θέλουν να μας κάνουν τη γενιά του μη μέλλοντος. Σήμερα το ζήτημα δεν είναι απλώς κλαδικό, εκπαιδευτικό ή μεμονωμένο και αποσπασματικό. Μας θέλουν χωρισμένους δίχως να αντιλαμβανόμαστε την δυνατότητα για μια άλλη πορεία του τόπου με ζωή και μέλλον για την νεολαία. Για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και την αξιοπρεπή εργασία.