Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Κοινό πλαίσιο ΑΡΔΙΝ-contra legem_Ε.Α.Α.Κ.-Ανένταχτοι Φοιτητές



Το νέο πρόγραμμα σπουδών δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Παρά είναι προϊόν μιας μακράς διαδικασίας συνδιαμόρφωσης του από συγκεκριμένους καθηγητές και μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τα τελευταία χρόνια. Οι βασικές του πτυχές οι εξής:
·         Κατάργηση επαναληπτικής διδασκαλίας κι εξέτασης

·         Θέσπιση προαπαιτούμενων για τις εμβαθύνσεις
·         Περιορισμένος αριθμός προσέλευσης στα μαθήματα γενικής επιλογής
·         Μαθήματα με υποχρεωτικές παρουσίες
·         Αλλαγή του κύκλου σπουδών σε κατεύθυνση εντατικοποίησης στα πρώτα έτη και υπερεξειδίκευσης στα τελευταία.
·         Ποσοτικοποίηση του πτυχίου με την εισαγωγή μονάδων ects

Και μάλιστα η εφαρμογή του θα είναι αναδρομική στο πρώτο και το δεύτερο έτος.

Έρχεται  λοιπόν να αλλάξει άρδην τη σχολή μας δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο που αντιτάσσεται στα πρότυπα της ακαδημαϊκής ελευθερίας.Με την κατάργηση των επαναληπτικών, τη θέσπιση προαπαιτούμενων αλλά και την ίδια τη σειρά των μαθημάτων, η φοίτηση στη σχολή γίνεται πιο απαιτητική από ποτέ. Ειδικά δε αν λάβουμε υπόψη το ν+2 και τις διαγραφές  προστίθεται ένα ακόμη σημαντικό άγχος στο κεφάλι μας.

Το νέο πρόγραμμα σπουδών θέλει να διαμορφώσει μια εντατικοποιημένη σχολή, με φοιτητές που θα πασχίζουν να ανταποκριθούν ήδη απ την εισαγωγή τους σε πολλές ώρες διδασκαλίας απαιτητικότατων μαθημάτων. Αυτό συνεπάγεται τη μετατροπή των σχολών σε σχολείο, ένα αποστειρωμένο κέντρο αποστήθισης κι εξέτασης ενώ θα ‘πρεπε να είναι ένας ζωντανός χώρος κοινωνικής, πολιτισμικής και πολιτικής ζύμωσης. Έρχεται δε να κατακερματίσει το νομικό αντικείμενο, προσφέροντας μερική μόνο γνώση με όρους χρησιμοθηρίας/δικολαβίας, κι όχι μια σφαιρική άποψη της νομικής επιστήμης. Αυτό αποτυπώνεται και στο πτυχίο, το οποίο πλέον δεν θα είναι ένα πλήρες κι ενιαίο πτυχίο νομικής με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα ‘πρεπε να περιλαμβάνει, αλλά ένα απλό σύνολο πιστωτικών μονάδων (240 ects). Η  συνεχής και δια βίου συλλογή των οποίων θα είναι για τον απόφοιτο αναγκαίος όρος προκειμένου να παραμένει ανταγωνιστικός μήπως και καταφέρει να ανταποκριθεί στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς.
Καταλήγουμε έτσι οι αυριανοί τεχνοκράτες δίχως εργασιακή (ή στην καλύτερη επαρκή εργασιακή) προοπτική.

Όλα αυτά δεν μπορούν να ιδωθούν ξεκομμένα από τις γενικές κατευθύνσεις που προωθούνται για την παιδεία. Το νέο πρόγραμμα σπουδών αποτελεί  πτυχή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης όπως αυτή εκφράστηκε ήδη από τις προηγούμενες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις (ν.Διαμαντοπούλου-Αρβανιτοπούλου) σε συμφωνία με τις πάγιες επιταγές της ΕΕ ( βλ συνθήκη της Μπολόνια).

Αυτή η κατάσταση δυστυχώς φαίνεται πως δεν ανατρέπεται ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία με το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία τολμά να θίξει θεσμικά μόνο ζητήματα ( όπως την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης) κι όχι να αναμετρηθεί με τον πυρήνα και τις βασικές πτυχές της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (εξειδίκευση, ξεπούλημα της έρευνας και της μέριμνας στους ιδιώτες, απαξίωση της επιστήμης και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων κλπ). Στο αντιδραστικό πρόγραμμα σπουδών και στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δε χωράνε λογικές διαπραγμάτευσης και συνδιαλλαγής(κόψε –ράψε).Το φοιτητικό κίνημα πρέπει και θα βγει μπροστά με αίτημα την συνολική απόρριψη της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης ,απότοκο της οποίας είναι και το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Η επιχειρηματολογία του Κοσμήτορα της σχολής  μας ως απάντηση στα αιτήματα  των φοιτητών ήταν η υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου (έλλειψη προσωπικού-υποδομών κλπ). Η τελευταία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που έφεραν τα μνημόνια υπό τις επιταγές των θεσμών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στο βωμό της αποπληρωμής του χρέους και της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Η πολιτική αυτή που θέλει ψίχουλα για την παιδεία έχει το δίχως άλλο παραταθεί από τη νέα κυβέρνηση με την περίφημη συμφωνία-γέφυρα του Φεβρουαρίου. Όσο αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες και η άσκηση εθνικής κυριαρχίας, όσο προτεραιότητα είναι οι ανάγκες των δανειστών, τόσο η δημόσια δωρεάν παιδεία, δεν θα είναι ούτε δημόσια, ούτε δωρεάν.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διεκδικούμε
-Απόσυρση του νέου προγράμματος σπουδών
-Επαναφορά των επαναληπτικών μαθημάτων
-Κατάργηση των προαπαιτουμένων
-Απόσυρση του νόμου Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου
-Ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα μορφωτικά κι εργασιακά δικαιώματα
-Χρήματα για την παιδεία και όχι για το χρέος - Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους
-Όχι στη νέα συμφωνία – Καμία παράταση των πολιτικών λιτότητας.Συγκρουσή με την
πολιτική της ΕΕ-ΔΝΤ που συνεχίζει να αποτελεί βραχνά σε κάθε πτυχή της ελληνική κοινωνίας.


Προχωράμε σε

-Κατάληψη της Νομικής από Πέμπτη έως και Δευτέρα
-Παράσταση Διαμαρτυρίας  την Τρίτη 28/04 στη Συνέλευση Σχολής(καθηγητών)  προκειμένου να αποσύρει το νέο πρόγραμμα σπουδών
-Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής την Τετάρτη 29/04 στις 14:00 στο Α αμφιθέατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου