Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση του ΑΡΔΙΝ Νομικής: Το πανεπιστήμιο δεν είναι τσιφλίκι κανενός



με αφορμή τα αποτελέσματα στο κληρονομικό δίκαιο και όχι μόνο…

Σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον για τον κάθε νέο, με ένα παρόν φτώχειας και απόγνωσης κι ένα μέλλον ανεργίας, ανασφάλειας και μετανάστευσης ως απόρροια της υποταγής της χώρας στις επιταγές της ΕΕ και των δανειστών, έρχεται να κουμπώσει ένα ασφυκτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.  Πιο συγκεκριμένα, την ίδια στιγμή που πανεπιστήμια ολόκληρα παραπαίουν και υπολειτουργούν εξαιτίας των προϋπολογισμών λιτότητας για την παιδεία, οι κυβερνήσεις των μνημονίων προωθούν την πλήρη μετατροπή του πανεπιστημίου με βάση τις νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές επιταγές (βλ νόμο Διαμαντοπούλου, διάλογο για την παιδεία Φίλη). Έτσι οικοδομείται σήμερα ένα πανεπιστήμιο για τους λίγους κι εκλεκτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για τις σπουδές τους (συγγράμματα, σημειώσεις, νοίκι, διατροφή, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά). Ένα πανεπιστήμιο που με εντατικούς ρυθμούς και ασφυκτικά περιθώρια (ν+2 έτη σπουδών, διαγραφές) παρέχει λιγοστές και κατακερματισμένες γνώσεις καταλείποντας τις υπόλοιπες στην επί πληρωμή δια βίου κατάρτιση. Και μέσα σ’ όλα αυτά ένα μοντέλο φοιτητή που θα μάθει να πειθαρχεί και δεν θα σηκώνει κεφάλι για να γίνει πάνω απ όλα ένας παθητικός έμμισθος(;) δούλος που δεν θα σκέφτεται παραπάνω απ όσο χρειάζεται ώστε να λειτουργεί ως ένα ακόμα άβουλο γρανάζι στις ανάγκες των αγορών.
Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί η καθηγητική αυθαιρεσία, αδιαφορία και απαξίωση του φοιτητή και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Από τη μια, μαζική διδασκαλία σε τμήματα με τριψήφιο αριθμό ατόμων, χαμηλού επιπέδου μάθημα και κατακρεούργηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας μέσα από το σύστημα των τακτικών ή μη παρουσιών. Από την άλλη πλήρης απαξίωση του φοιτητή κατά τη διαδικασία εξέτασης: φαινόμενα προληπτικών μέτρων(!) και λοιπών καψονιών κατά την εξέταση, θέματα που ουδέποτε έχουν διδαχθεί, ομαδικά κοψίματα, απώλειες γραπτών, αποτελέσματα που βγαίνουν 20 και 30 μέρες μετά την εξέταση, καθηγητές που δεν δίνουν καν διευκρινίσεις για τα αποτελέσματα που βγάζουν και άλλοι που δεν τις δίνουν και με πολύ πειστικό τρόπο….

Στην σκληρή αυτή πραγματικότητα, που συνοψίζεται στο ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ, ΤΟΣΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝΕ ή θα υποταχθούμε ατομικά ή θα αντιταχθούμε συλλογικά.  

Με βάση τα παραπάνω θα καλέσουμε άμεσα το Σύλλογο Φοιτητών Νομικής μέσα από το ΔΣ να καταδικάσει τις παραπάνω συμπεριφορές και να καλέσει σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία τη Δευτέρα 22/2 στις 12:30.

Πάνω απ όλα όμως καλούμε τον κάθε φοιτητή και νέο να πει ΩΣ ΕΔΩ. Ως εδώ στην απαξίωσή μας. Ως εδώ σε μια ζωή γεμάτη αβεβαιότητα και ανασφάλεια.  Δεν θα γίνουμε η γενιά θύμα της κρίσης και βορά στις ορέξεις του κάθε ευρωπαίου αξιωματούχου, υπουργού, πρύτανη, καθηγητή, αφεντικού. 

Κι αυτό το ΩΣ ΕΔΩ πρέπει να ναι έμπρακτο: μέσα από την αλληλεγγύη μεταξύ των φοιτητών, μέσα από τη συλλογική αντίδραση και κατακραυγή κάθε αυθαιρεσίας, μέσα από τη συλλογική κι οργανωμένη αντίδραση ενάντια σε αυτά που μοιάζουν πολύ μικρά για να τολμήσουμε να ασχοληθούμε και σε εκείνα που μοιάζουν πολύ μεγάλα για να τολμήσουμε να αναμετρηθούμε.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΡΥΘΜΟΊ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου