Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Στο Υπουργείο Παιδείας απαντάμε με ενότητα και αγώνα!

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΔΙΝ – ΣΦΟΙΝΑ(σχήμα που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ) για την ΓΣ της Τρίτης!

Το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από δύο στοιχεία. Αφενός από την προώθηση του δόγματος νόμος και τάξη από την κυβέρνηση. Η ένταση της καταστολής με την εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και την εύρεση ‘’όπλων του Συριακού στρατού’’ (όπως δήλωσε και η ευρωσπουδαγμένη υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου) , η επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές που προσπάθησαν να σπάσουν το λοκ αουτ τη Δευτέρα 11/11 , οι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις ακόμη και κάτω απ’ τα σπίτια φοιτητών σε συνδυασμό με το κλίμα τρομολαγνείας από τα κανάλια στοχεύουν στην προβολή της ‘’αποτελεσματικότητας’’ της κυβέρνησης στην πάταξη της «ανομίας» . Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της ΝΔ αμέσως μετά την εκλογή της με την κατάργηση του Ασύλου ακριβώς για να στρώσει το έδαφος για όλα τα μέτρα που προετοιμάζει γιατην εκπαίδευση και για να προλάβει τις τυχόν αντιδράσεις μας. Το άσυλο αποτελούσε και αποτελεί κοιτίδα για την πυροδότηση του φοιτητικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος μέσα στο οποίο ξεδιπλώνονται ριζοσπαστικές πρακτικές, γι’ αυτό και επιδιώκεται λυσσαλέα η απονομιμοποίησή του αρχικά ιδεολογικά και το καλοκαίρι και νομοθετικά.

Αφετέρου από τις μαζικότατες δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και του λαού τόσο για τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ όσο και με τη μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο. Οι κινητοποιήσεις αυτές αμφισβήτησαν στην πράξη το κλίμα τρομοκρατίας και έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική πολιτική. Είναι ανάγκη όμως , ειδικά όσον αφορά εμάς τους φοιτητές να συνεχιστούν αφού η αντιεκπαιδευτική πολιτική βρίσκεται ακόμη μπροστά μας.

Με στόχο την ψήφιση του νέου νόμου στο τέλος του 2019, έχει ξεκινήσει διαβούλευση για το νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται:
Η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και την προώθηση της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Με αυτό τον τρόπο τα Πανεπιστήμια με δεδομένη την υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εξωθούνται να αναζητήσουν τους απαιτούμενους πόρους για τη λειτουργία τους από ιδιωτικές επιχειρήσεις, υποβάλλοντας τη λειτουργία τους στους όρους της αγοράς.
Η αναβάθμιση και ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), η αξιολόγηση, δηλαδή, των ιδρυμάτων με κριτήρια που δεν στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών και την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης, αλλά με μόνο κριτήριο και πάλι την ανταγωνιστικότητα και την «χρησιμότητα» του κάθε τμήματος για την αγορά . Τα ιδρύματα με άλλα λόγια δε θα χρηματοδοτούνται αν δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις επιταγές του Υπουργείου.
Η θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης για τα πανεπιστήμια στα ν+2 έτη. Με την καθιέρωση του ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης η Υπουργός ζητάει ένα πανεπιστήμιο με «πειθαρχημένους» φοιτητές, ένα πανεπιστήμιο στο οποίο όσοι αναγκάζονται να δουλεύουν ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες να είναι καταδικασμένοι να διαγραφούν. Εξάλλου η κ. Κεραμέως δήλωσε ξεκάθαρα πως «πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα πειθαρχίας στη ζωή των νέων», πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι πέραν των ν+2 χρόνων φοιτητές δεν κοστίζουν οικονομικά στο Πανεπιστήμιο. Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε πώς θα είναι η καθημερινότητα μας με ένα ήδη εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών – βλ. προαπαιτούμενα, κατάργηση επαναληπτικών εξεταστικών, οροφές, μαζικά κοψίματα – όταν την ίδια στιγμή θα απειλούμαστε με διαγραφή.

Επιπλέον με ξεχωριστή ρύθμιση ψηφίστηκε η εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων Πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι τα σύντομα προγράμματα σπουδών πλήρως εναρμονισμένα, με τις ανάγκες της αγοράς. Η εξίσωση αυτή συνιστά μια ευθεία επίθεση στα επαγγελματικά μας δικαιώματα καθώς δεν αναβαθμίζει αυτά των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων μια ρύθμιση, η οποία θα ήταν θετική, αντίθετα συμπιέζει προς τα κάτω τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων των ιδρυμάτων τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την αναθεώρηση του αρ. 16 Σ , με άλλα λόγια καταργεί τον δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και αποτελεί ανέκαθεν στόχευση των κυβερνήσεων. Ανεξάρτητα από το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έχει ανοίξει παράλληλα την συζήτηση για την «αποκομματικοποίηση», όπως την αναφέρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της προώθησης του συστήματος του ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή των φοιτητικών αντιπροσώπων χωρίς την ύπαρξη φοιτητικών παρατάξεων με μοναδικό σκοπό την αποδυνάμωση των φοιτητικών διαδικασιών και την εξαφάνιση της πολιτικής από τις σχολές για να φτιαχτεί ένα Πανεπιστήμιο αποστειρωμένο στο οποίο οι φοιτητές δε θα συζητάνε μέσα από τα όργανά τους , δε θα κινητοποιούνται , δε θα διεκδικούν.

Απέναντι στα παραπάνω, ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν πραγματοποιήσει αρκετά μαζικές Γενικές Συνελεύσεις , έχουν πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Είναι ανάγκη αυτό το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις σχολές να συνεχίσει να υπάρχει και να δυναμώσει, να επεκταθεί και πανελλαδικά και να συγκρουστεί πολιτικά με τη ΔΑΠ και διάφορους ΄΄ανεξάρτητους’’ που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά ζητήματα και στήνουν το δίπολο ‘’κατάληψη –ανοιχτή σχολή’’ .Καλούμε όλο τον κόσμο των σχολών να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει στις διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων για να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.
Παλεύουμε για:
- Να μην περάσει στο ν+2! Καμία διαγραφή φοιτητή , καμία μεταβατική διάταξη!
-Να μη περάσει η αξιολόγηση της ΑΔΙΠ με τα κριτήρια της αγοράς – Σχολές που να προάγουν τη
γνώση, όχι να καλύπτουν τις ανάγκες των επενδυτών!
-Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους, όχι Ιδιωτικοποιημένα Ιδρύματα για τις ανάγκες τις αγοράς!
-Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί καμία σχολή ή τμήμα!
-Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία! Οι σχολές δεν είναι ζητιάνοι της αγοράς!
-Δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές! Άμεσα συντήρηση των εστιών και ανέγερση νέων.
-Να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου!
-Όχι στην εντατικοποίηση και την πειθάρχηση
-Ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα ως μόνη προϋπόθεση για
δουλειά
-Όχι στο νομοσχέδιο που εξισώνει προς τα κάτω τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΑΕΙ και των
ιδιωτικών κολλεγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου