Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Άμεση διανομή των συγγραμμάτων στη Νομική ΑΠΘ!

Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας έχει αναγγείλει τον “εκσυγχρονισμό” της τριτοβάθμιας παιδείας, τα προβλήματα μας παραμένουν σταθερά. Πρόσφατα οι “εκδόσεις Σάκκουλας” ανακοίνωσαν την αναβολή της διανομής συγγραμμάτων μέχρι την 11η Νοεμβρίου. Ο λόγος, η μη εξόφληση προηγούμενων οφειλών του υπουργείου προς τον εκδοτικό οίκο. Αντίστοιχο περιστατικό είχε γίνει και το 2017, όταν ο ΣΕΕΒΙ* είχε προχωρήσει σε συνολική αναστολή της διανομής συγγραμμάτων για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Σε μια Νομική πλήρως εντατικοποιημένη (κατάργηση επαναληπτικών μαθημάτων και εξεταστικών, προαπαιτούμενα μαθήματα για τις συνθέσεις, μαζικά κοψίματα σε κάθε εξεταστική κ.α.) όπου τρέχουμε και δεν φτάνουμε για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις, έρχονται να μας ανακοινώσουν ότι δεν θα πάρουμε τα συγγράμματα μας στην ώρα τους!

Πρέπει να μας προβληματίσει το γιατί, για άλλη μία φόρα, μέσα σε 3 χρόνια ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα στη διανομή των συγγραμμάτων μας. Η απάντηση  βρίσκεται στην “ανάγκη”  να πιάσουμε τα συμφωνημένα, (ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), πλεονάσματα (3,5% μέχρι το 2020 και 2,2% μέχρι το 2060). Για να επιτευχθεί αυτό, περικόπτεται κάθε “μη αναγκαία” δημόσια δαπάνη, μεταξύ άλλων και από την Παιδεία. Για την τελευταία η κρατική χρηματοδότηση που δίνεται, δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών των ιδρυμάτων (ρεύμα, νερό, πετρέλαιο), πόσο μάλλον για την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα).

Η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται προφανώς και με κυβέρνηση την ΝΔ . Ήδη η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, έχει καταστήσει σαφές σε συνεντεύξεις της, ότι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης δεν είναι στα άμεσα πλάνα του υπουργείου. Αντίθετα μέσα από την σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την αξιολόγηση ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καθιστώντας τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ζητιάνους σε ιδιώτες για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης συνεπάγεται την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας,  το να πληρώνουμε, δηλαδή, όλο και περισσότερα από την τσέπη μας.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις σπουδές μας, για το αν υπάρχουν καθηγητές, αν λειτουργούν τα εργαστήρια, αν υπάρχουν επαρκείς εστίες, αν λειτουργούν οι λέσχες, αν μπορούμε να μετακινηθούμε καθημερινά για να πάμε στη σχολή μας, ή το αν θα έχουμε τα συγγράμματά μας στην ώρα τους. Το μόνο που μετράει είναι να εμφανίσουν πλεονάσματα. Απέναντι στην συνειδητή υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και την υποβάθμιση των σπουδών μας, η απάντηση μας πρέπει να είναι σαφής.:

-Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία!
-Άμεση διανομή των συγγραμμάτων/κανένας φοιτητής χωρίς σύγγραμμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου