Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

γιατί Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας;


Το στόρι... δεν βγαίνει!
 Οι «ελπίδες» (success story) που καλλιεργεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μάλλον αναφέρονται στις αυτοκτονίες και τους αστέγους, στην ουσιαστική εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, με την υγεία, την παιδεία και την ασφάλιση να θεωρούνται αγαθά πολυτελείας, στο πέταμα μιας ολόκληρης κοινωνίας στην αλληλοσφαγή και τον καννιβαλισμό .  Ο οικονομικός εκτροχιασμός της χώρας με το χρέος να αγγίζει το 175% του ΑΕΠ, την αγοραστική δύναμη να μειώνεται κατά 30%, και το ΑΕΠ να έχει συμπιεστεί κατά 20%, το συνεχές ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ο φαύλος κύκλος των μέτρων, οδηγούν την χώρα στην συνεχή ύφεση, φτώχεια και κοινωνική καταστροφή.

Η έλλειψη κάθε έννοιας δημοκρατίας, με τον ευτελισμό του κοινοβουλίο σε ρόλο επικυρωτή ξένων αποφάσεων, η απότομη καταστροφή του μέλλοντος για μεγάλα κομμάτια νέων και εργαζομένων, ο συνεχής ενδοτισμός της κυβέρνησης Σαμαρά στις ξένες πιέσεις, έστρωσαν τον δρόμο για κόμματα νεοναζιστικά όπως η Χρυσή Αυγή, που με την ανοχή της η κυβέρνηση πριμοδότησε. Την ίδια στιγμή, που στην περίπτωση της ΕΡΤ, η αναβάθμιση της κρατικής καταστολής ήταν απόλυτη και ξεκάθαρη : Αποφασίζομεν και διατάζομεν! Η διαμόρφωση ενός εχθρικού περιβάλλοντος προς την δημοκρατία και την ελευθερία του αγώνα, είναι άμεση απόρροια της αποτυχίας του προγράμματος τους, με στόχο την τρομοκράτηση του λαού και της νεολαίας.


Ο εργασιακός μεσαίωνας, που σημαίνει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού και  πλείστες σχετικές σκανδαλώδεις διευκολύνσεις στο βιομηχανικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο συνεχώς βαθαίνει και καθορίζει το πεδίο διάλυσης. Το βάθεμα αυτό δημιουργεί την βασική κατάσταση αποκλεισμού της νεολαίας απο ένα καλύτερο μέλλον, διαφορετικό από το  30% της ανεργίας (δίχως να υπολογίζονται οι ημιαπασχολούμενοι) και στη μετανάστευση των εξειδικευμένων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Ο αποκλεισμός οποιουδήποτε μέλλοντος έρχεται όχι μόνο λόγω της τεράστιας ανεργίας, αλλα και μέσω της διάλυσης της παιδείας και της μόρφωσης.
Σχολές κλείνουν (βλ Σχέδιο Αθηνά και απολύσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού) ή φυτοζωούν λόγω ελλείψεως προσωπικού( ΠΧ ΕΚΠΑ/ΕΜΠ). Μετά από τη ραγδαία μείωση του προσωπικού καθαρισμού και φύλαξης (με όσους απέμειναν να δουλεύουν σε συνθήκες εκμετάλλευσης), έρχονται οι απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, κάτι που πέρα από τις επιπτώσεις στους ίδιους και τις οικογένειές τους θα σημάνει την αδυναμία εκπλήρωσης σημαντικών λειτουργιών του πανεπιστημίου.
Η διάλυση της παιδείας και των πτυχίων, το κυνήγι συνεχώς πιστωτικών μονάδων σε μια αγορά εργασίας χωρίς εξασφάλιση, η εξομοίωση πτυχίων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με
Baccelor, η εισαγωγή διδάκτρων στην ανώτατη εκπαίδευση, το γεγονός ότι θα μας αναγκάσουν να αγοράζουμε συγγράμματα  και τελικά, η κατεύθυνση κλεισίματος των σχολών δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο, απο το να διώξουν κόσμο απο την ανώτατη εκπαίδευση, να την κάνουν για λίγους και εκλεκτούς, ενώ το δημόσιο κομμάτι της θα παράγει μόνο πτυχία-διαβατήρια για την μετανάστευση ή την ανεργία!
Χέρι-χέρι με την διάλυση της παιδείας, προωθείται και η διάλυση της μόρφωσης : η ουσιαστική μόρφωση, αυτή που απελευθερώνει την δημιουργική σκέψη θεωρείται πλέον κάτι γραφικό. Πλέον, δημιουργούν ένα φοιτητή που δεν θα σκέφτεται, δεν θα δημιουργεί, αλλά θα είναι ένα μηχανάκι αποστίθησης, που θα τρέχει να βγάλει την σχολή, σε ένα πανεπιστήμιο που το μετατρέπουν, απο μαζικό χώρο ανταλλαγής ιδεών, σε εξεταστικό κέντρο λυκειακού τύπου.
Μαζί με την οριοθέτηση των σπουδών στο ν+2, έρχεται στην σχολή μας πιο συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα σπουδών με την κατάργηση των επαναληπτικών μαθημάτων και τη θέσπιση προαπαιτούμενων (πχ για να δώσεις Εμβάθυνση Εμπορικού θα πρέπει να έχεις περάσει Εμπορικές Εταιρίες), εντατικοποιώντας όλο και περισσότερο τις σπουδές μας, στον δρόμο της διαμόρφωσης του σύγχρονου εργαζόμενου, χωρίς δικαιώματα, χωρίς χρόνο, χωρίς σκέψη.

Πρόκειται για μια συνολική καταστροφική κατάσταση που μας πλήττει σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Η αδράνεια και η αναμονή κυριαρχεί, όσο οι πολιτικές που ξεπουλούν κάθε αγαθό και δικαίωμα στο βωμό του χρέους βαθαίνουν.
Εμείς πιστεύουμε ότι η νεολαία έχει τη δύναμη να πυροδοτεί καταστάσεις και την ιστορική ευθύνη να το κάνει. Έτσι προχωράμε σε πράξεις μέσω της συγκρότησης του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας.


Τι είναι το ΑΡ.ΔΙ.Ν;


Το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας είναι μια πανελλαδική πρωτοβουλία σχημάτων που αποσκοπεί στη πραγμάτωση ενός Αριστερού Μετώπου Νεολαίας στις εξής βάσεις:

α) Ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.
Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί να προκαλέσει ένα νέο φοιτητικό κίνημα, με ποιοτικά χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών. Ένα φοιτητικό κίνημα που θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μέρος ενός ευρύτερου λαϊκού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που διεκδικεί μια διαφορετική πορεία για την χώρα ενάντια στην τρόικα και στα μνημόνια, με έναν οργανωμένο λαό που διεκδικεί και υπερασπίζεται το δικαιώματα του στη ζωή.

β) Σπάσιμο της λογικής του μονοδρόμου σχετικά με την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.
Μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος έξω από τα δεσμά του χρέους και του ευρώ. Να αναδείξουμε την δυνατότητα μιας διαφορετικής πορείας για τη χώρα με απαλλαγή από τα μνημόνια και την τρόικα. Με παύση πληρωμών και έξοδο από την ευρωζώνη, με παραγωγική ανασυγκρότηση. Με αξιοπρέπεια και δουλειά για την νεολαία, χωρίς φτώχεια κι ανεργία, για να μην αναγκαζόμαστε να μεταναστεύουμε. Όχι μόνο μπορεί να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας σε ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και χωρίς εξάρτηση και υποτέλεια αλλά είναι και μονόδρομος για να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον.
γ) Επαναπροσδιορισμός του συνδικαλισμού
Ο σημερινός συνδικαλισμός είναι προβληματικός και αυτό αποδεικνύεται από την σκληρή πραγματικότητα των επαναλαμβανόμενων ηττών ομάδων όπως οι εργαζόμενοι του μετρό, οι καθηγητές, οι πανεπιστημιακοί υπάλληλοι κλπ. Αυτό που σήμερα εκφράζεται ως κοκορομαχία για μικροπολιτικά θέματα πρέπει να μεταβληθεί και να αναβαθμιστεί ως πολιτική αντιπαράθεση απέναντι στις δυνάμεις του ατομισμού, της αδράνειας/απάθειας και της ήττας. Ενάντια στην απάθεια που καλλιεργούν οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ενάντια στις λογικές ήττας και ανάθεσης.

δ) Δυναμική προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας
Απέναντι στην επίθεση που δέχεται η παιδεία, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι οικογένειές τους αλλά και το διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό, χρειάζεται ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο με ανυποχώρητη θέση τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

ε) Οργάνωση απέναντι στη φασιστική απειλή του παρακράτους και της Χρυσής Αυγής. Αποκάλυψη του επικίνδυνου και σκοτεινού ρόλου της Χ.Α. ως το μακρύ χέρι και χρυσή εφεδρεία του συστήματος. Αντιπαράθεση με τον φασισμό στους χώρους εκπαίδευσης. Καμιά ανοχή, καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση, καμιά αποδοχή του φασισμού. Η ιστορία διδάσκει πως σε περιόδους κρίσης τα φασιστικά μορφώματα αναπτύσσονται έχοντας ως στόχο την διαιώνιση αυτού του ίδιου συστήματος με πολύ πιο άγρια και επιθετική μορφή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εμφανιστούν και να κερδίσουν ακροατήρια μέσα στους φοιτητικούς χώρους ακροδεξιές – φασιστικές απόψεις.

- ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΟΡΦΩΣΗ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΔΟΥΛΕΙΑ  
- ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΧΩΡΑ!

ardinthess.blogspot.gr