Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Διαλύουν το πανεπιστήμιο, για πόσο θα τους κοιτάμε;

Τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική κοινωνία υφίσταται μιαν ανεπανάληπτη λεηλασία υπό τις επιταγές του διεθνούς πλαισίου της ΕΕ και των δανειστών με βασικά εργαλεία το ευρώ και το χρέος. Η λιτότητα και το ξεπούλημα είχαν ως συνέπεια την πλήρη ισοπέδωση μιας ολόκληρης χώρας: την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, την εξαθλίωση και τη φτώχεια, την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και τη μαζική μετανάστευση ιδίως των νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, στο στόχαστρο μπήκε και το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα απανωτά δε χτυπήματα που δέχτηκε, όχι μόνο ναρκοθετούν ουσιωδώς το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του, αλλά πλέον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυσή του. Φέτος η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με το 2014 και συνολικά κατά 75% σε σχέση με το 2010. 

Ας εξετάσουμε όμως την κατάσταση στα επιμέρους ιδρύματα.

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τα 7 από τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν από την κρατική χρηματοδότηση θα δοθούν σε λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ ενώ τα υπόλοιπα 1,5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επιμεριστούν για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση ενός συγκροτήματος 750.000 τ. μ., ανάγκες για τις οποίες απαιτούνται κανονικά τουλάχιστον 4,7 εκατ. ευρώ.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Για φέτος η χρηματοδότηση του ΑΠΘ προβλέπεται να είναι 11,5 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που οι ανελαστικές του δαπάνες αγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ. Ο πρύτανης Π. Μήτκας δήλωσε πως
«Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε ούτε τον προϋπολογισμό του 2015. Η περαιτέρω μείωση για το 2016 φαντάζει εντελώς εξωπραγματική(…) Για να λειτουργήσουμε  στοιχειωδώς θέλουμε 20 με 21 εκατ. ευρώ. Θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών ή να αφήνουμε να καταρρέουν τα κτίρια»,

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σε έναν προϋπολογισμό ύψους μόλις 2,38 εκατ. ευρώ, μόνο τα έξοδα για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και φυσικό αέριο είναι 1,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρύτανη Κ. Γάτσιος το ΟΠΑ «χρωστάει ήδη λίγα χρήματα στη ΔΕΗ, αλλά εντός του 2016 θα αρχίσει να χρωστάει παντού»

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Οι ανελαστικές δαπάνες ανέρχονται σε 3,1 εκατ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του 2016 δεν ξεπερνά τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Πανεπιστήμιο Πάτρας
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 5,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. θα δοθούν για το ηλεκτρικό ρεύμα. «Είμαστε σε απελπισία. Δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα φέτος λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού» έχει δηλώσει η πρύτανης Β. Κυριαζοπούλου.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Η χρηματοδότηση για το 2016 ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ ενώ μόνο τα έξοδα για το ρεύμα αγγίζουν τα 1,2 εκατ., με τον πρύτανη να δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο.
Η λεηλασία των προϋπολογισμών θα έχει άμεσες και καταστροφικές συνέπειες στη φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση και στέγαση, αφ’ ενός με Λέσχες να κλείνουν όπως στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και στις Εστίες του ΟΠΑ και αφ’ ετέρου με Εστίες να ερημώνουν από τη μη συντήρηση.

Την ίδια στιγμή το πανεπιστήμιο είναι αποδεκατισμένο από διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Για παράδειγμα εκτιμάται ότι το 2016 θα έχει αποχωρήσει το 20% του διδακτικού προσωπικού του ΕΚΠΑ (σε σχέση με το 2010).

Παράλληλα, η συνθήκη της υποχρηματοδότησης χρησιμοποιείται για να προβληθεί ως «λογικός» και «αναγκαίος» ο περιορισμός του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε με την εισαγωγή διδάκτρων (όπως συμβαίνει ήδη σε πλήθος μεταπτυχιακών προγραμμάτων) είτε με ιδιωτική χρηματοδότηση. Το αποτέλεσμα αυτής της «αναγκαστικής» ιδιωτικοποίησης δια της υποχρηματοδότησης το γνωρίζουμε από το εξωτερικό. Λίγα ιδρύματα που θα λειτουργούν σχετικά κανονικά με τη βοήθεια «χορηγών» και η πλειοψηφία θα υπολειτουργούν ως super market παροχής υποβαθμισμένων πτυχίων.

Το κάδρο έρχεται να ολοκληρώσει το μνημόνιο 3 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη συμφωνία υλοποίησης μέτρων που περιέχονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ (μείωση αριθμού φοιτητών, χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από φοιτητές και άλλους ιδιωτικούς πόρους). Προβλέπεται, επίσης, νέα χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, οι οποίες θα παρουσιαστούν για άλλη μια φορά ως αναγκαίο μέτρο «για να μην έρθουν τα χειρότερα».

Σε αυτήν την κατάσταση εμείς προτάσσουμε το δρόμο της αμφισβήτησης και του αγώνα. Δεν θα αποδεχθούμε τη διάλυση, δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα όταν μας στερούν το παρόν και το μέλλον μας.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Αντίσταση: να σηκώσουμε την αντιπαράθεση σε κάθε Σχολή και Σύλλογο. Να σπάσουμε την αδράνεια και την ηττοπάθεια. Να αποκαλυφθεί μαζικά η κατάσταση ότι διαλύεται η δημόσια και δωρεάν παιδεία για να παραμείνουμε στο ευρώ και να αποπληρώνουμε το χρέος και τους τόκους του . Να αρχίσουν οι σύλλογοι επιτέλους να συζητάνε και να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις. Να συντονιστούν μεταξύ τους σε κοινές διαδικασίες και δράσεις. Να γίνουν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις σε Εστίες και Λέσχες, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Πρυτανείες και Υπουργεία. Να χτιστούν σε κάθε πόλη σχολές- κέντρα αγώνα. 

Φοιτητικό κίνημα: Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε δεν μπορεί να αντισταθεί ούτε μια χούφτα φοιτητές, ούτε μια σχολή μόνη της. Κανένας αγώνας δεν μπορεί όχι να κερδίσει αλλά ούτε καν να σηκωθεί, αν δεν υπάρξει η προοπτική να ενταχθεί σε μια τροχιά γενικευμένης, δυναμικής και διαρκούς αντίστασης και ανυποχώρητης πρόταξης των αναγκών των φοιτητών (όπως με επιτυχία έγινε το 2006-7 με την ακύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης του αρ16). Χρειάζεται τα ρυάκια να γίνουν χείμαρρος.

Είναι πιο αναγκαία από ποτέ η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Ενός πολιτικού φοιτητικού κινήματος που θα αναγνωρίζει ότι η υποταγή στο πλαίσιο της ΕΕ και των δανειστών δεν είναι μονόδρομος, πως μπορεί να υπάρξει δρόμος για το λαό και τη νεολαία δίχως τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, το ξεπούλημα και την πρόταξη του εθνικού χρέους έναντι των αναγκών μας. Ενός διεκδικητικού φοιτητικού κινήματος που θα παλεύει για δημόσια και δωρεάν παιδεία αλλά και για το δικαίωμά κάθε νέου να βρει αύριο σταθερή δουλειά στη χώρα του και να ζει με αξιοπρέπεια. Ενός διαρκούς και μαχητικού φοιτητικού κινήματος που θα αναβαθμίζεται και θα κλιμακώνεται, που θα μπορεί να κινητοποιήσει τη νεολαία ολόκληρη και να καθορίσει το σκηνικό στη χώρα.

Να ανοίξει η κουβέντα στις συλλογικότητες και τους συλλόγους για το τί κίνημα θέλουμε, με ποιές διεκδικήσεις και πως αυτό μπορεί να σηκωθεί.

Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας: να ανοίξει και να βαθύνει η κουβέντα στη φοιτητική αριστερά για τη μετωπική της συμπαράταξη. Γιατί φάνηκε ξεκάθαρα τα τελευταία πέντε χρόνια πως κανένας χώρος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα αναβαθμισμένα καθήκοντα του σήμερα. Πρέπει η επικοινωνία ανάμεσα στο ΑΡΔΙΝ, τις δυνάμεις της ΕΑΑΚ και τα κομμάτια εκείνα της ΑΡΕΝ που έχουν βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα για τα αδιέξοδα του ευρωπαϊσμού και του κυβερνητισμού μετά την τραγική κατάληξη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει.  Πρέπει οι αυτοπεριθωριοποιούμενες σήμερα δυνάμεις της ΚΝΕ-ΜΑΣ να συμμετέχουν στο μέτωπο αντίστασης μέσα από κοινά πλαίσια και κοινές αγωνιστικές αποφάσεις!

- Να ανοίξει την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη κύκλος Γενικών Συνελεύσεων με θέμα την υποχρηματοδότηση και τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας

- Να προχωρήσει ο συντονισμός μεταξύ των Συλλόγων μέσα από Συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων. Συσκέψεις ανοικτών ΔΣ και επιτροπών αγώνα ανά ίδρυμα, να υιοθετήσουμε κάθε μορφή που μπορεί να συντονίσει τον αγώνα.

- Να προχωρήσουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σε κινητοποίηση σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας την επόμενη βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου